Met een Quartz horloge ben je altijd op tijd

De quartz horloge ontworpen door Seiko

In de jaren ’70 bracht Seiko als eerste een quartz horloge op de markt. Eerder was SEIKO er in geslaagd om met succes een quartz klok te bouwen. Geleidelijk aan werd een kleinere klok en uiteindelijk een polshorloge ontwikkeld. Een quartz horloge van SEIKO met licht ontwerp werd de eerste die gebruikt werd bij een loopwedstrijd op de Olympische Spelen.

 

De werking van een quartz horloge

Een quartz horloge heeft een uurwerk met een stukje trillend kwartskristal. Kwarts kan zorgen voor snelle en precieze elektrische golven. Hierdoor lopen ze steeds mooi op tijd. Bij een quartz horloge loopt de elektriciteit van de batterij naar het quartz kristal dat vervolgens snel gaat trillen en daarna via de microchip een correct signaal zendt naar het tijdsmechanisme.

 

De stappenmotor van een quartz horloge

Analoge quartz horloges werken met wijzers. Aan de hand van een stappenmotor maakt de secondewijzer een stappende beweging. Digitale horloges zijn vaak quartz horloges, maar geven de tijd niet weer aan de hand van wijzers maar via een signaal dat omgezet wordt tot een bepaalde weergave op bijvoorbeeld een led-scherm. Digitale quartz horloges zijn ook vaak uitgerust met extra functies zoals datumaanduiding, alarm, en chronometer.

 

De quartz horloge is alom vertegenwoordigd

Intussen bestaan ook horloges die zichzelf met een DCF77 ontvanger gelijk kunnen zetten. Zo is het horloge zeer nauwkeurig en wordt de zomertijd ook automatisch ingesteld. Quartz horloges kunnen reeds heel goedkoop geproduceerd worden. Tegenwoordig zijn de meest gedragen horloges een quartz horloge, en heeft zo goed als elk horlogemerk er een lijn van.

 

Een quartz horloge werkt op batterijen

Een mechanisch horloge moet handmatig opgewonden worden om te blijven werken. Een automatisch uurwerk is een mechanisch horloge dat zichzelf kan opwinden. Dat kan door de beweging van de pols waardoor het veer in het uurwerk op spanning blijft. Een quartz horloge werkt op batterijen die zorgen voor de aandrijving, en deze hoeft dus niet opgewonden te worden. Toch blijven dure mechanische horloges populair die door de verfijnde techniek en handwerk vaak als statussymbool beschouwd worden.

 

Wanneer een quartz horloge gaat achterlopen, dient de batterij dus vervangen te worden. Een lege batterij blijft best niet te lang in het horloge zitten om lekkages te voorkomen. Vrijkomende zuren kunnen namelijk ernstig schade veroorzaken aan de elektronica.

 

Aandachtspunten van een quartz horloge

Stel een quartz horloge niet te veel bloot aan zonlicht die de kleur kan aantasten. Maar ook te veel blootstelling aan vocht kan negatieve gevolgen hebben voor de materialen. Verder heeft  ook magnetisme een invloed op analoge quartz horloges met stappenmotor, maar niet op digitale. In een sterk magnetisch veld kan een analoge quartz horloge lichtjes voor of achter gaan lopen. Zodra de horloge niet meer in het magnetisch veld is, werkt het horloge terug correct wanneer de juiste tijd terug ingesteld is. Om dit dus te vermijden, zorgt men er best voor dat het horloge onder andere niet te dicht komt bij medische en elektrische apparatuur.

 

Een quartz horloge biedt tal van voordelen

Een quartz horloge vraagt weinig onderhoud aan het uurwerk zelf. Ze zijn meestal waterdicht en schokbestendig. Ze heeft als grootste voordeel een zeer correcte tijdsaanduiding. Een afwijking van een quartz horloge bedraagt slechts ongeveer 15 seconden per maand. Ze werkt nauwkeurig, en is betrouwbaar. Ze kan met zowel goedkopere als duurdere materialen afgewerkt worden. Zo zijn quartz horloges te vinden in alle prijscategorieën en beschikbaar voor ieders budget.

 

Kies voor een quartz horloge voor het precisie en het gemak. Ontdek de verschillende soorten quartz horloges bij Clem Vercammen. Je vindt er verschillende horloge merken zoals Breitling, Longines, TAG Heuer en Omega horloges. Het aanbod is ruim zowel voor een mechanische als quartz horloge. Daarnaast vind je er de mooiste ringen, zowel wanneer je een trouwring of verlovingsring kopen wil.