Franck Muller
Franck Muller
Franck Muller
Franck Muller
Franck Muller
Franck Muller
Franck Muller
Franck Muller
Franck Muller

Nieuw bij Clem Vercammen

De horloges van Franck Muller behoren tot de mooiste en meest gecompliceerde ter wereld. Het bedrijf werd opgericht in Genève door Franck Muller en Vartan Sirmakes. De horlogemakers wilden exclusieve uurwerken creëren gekenmerkt door gecompliceerde bewegingen en originele ontwerpen. Dankzij de sterke “Haute Horlogerie” knowhow en capaciteiten aanwezig in dit Zwitserse horlogehuis, behoorde het jonge bedrijf al snel tot de top van de Zwitserse horlogemerken.

Franck Muller

Franck Muller werd geboren op 11 juli 1958 in Zwitserland uit een Italiaanse moeder en een Zwitserse vader. Van jongs af aan ontwikkelde hij een groeiende belangstelling voor mechanische apparaten. Na een studie van 4 jaar aan de horlogeschool in Genève duurde het niet lang voordat zijn reputatie was gevestigd. Omwille van zijn uitzonderlijk technisch talent vertrouwden veilinghuizen en verzamelaars van over de hele wereld hem hun horlogeschatten voor restauratie toe. Na enkele jaren begon hij onder zijn eigen naam unieke uurwerken te creëren. In 1983 presenteerde Franck Muller zijn eerste polshorloges onder eigen naam. Het werd al snel duidelijk voor hem dat er wel degelijk vraag was naar unieke uurwerken in de markt voor verzamelaars. Sindsdien is Franck Muller er elk jaar in geslaagd een wereldpremière te onthullen – de ‘Grand Complications’ - waarbij hij horloges samenstelt die nog nooit eerder zijn gecreëerd.

Vartan Sirmakes

Medeoprichter en CEO van de Franck Muller Groep, Vartan Sirmakes, werd in 1956 geboren in Constantinopel, als telg uit een familie van Armeense juweliers. Hij verhuisde op 18-jarige leeftijd naar Genève waar hij in de leer ging bij Antonio Bertolini. Van zodra hij zijn diploma had behaald, richtte hij zijn eigen atelier op. Zijn reputatie groeide snel en hij won het vertrouwen van belangrijke klanten zoals Ebel en Cartier. De kleine werkplaats veranderde in een groot bedrijf. In samenwerking met Pierre Ecoffey zet hij zijn eerste stappen in de horloge-industrie. Samen maakten ze horlogekasten en werkten onder andere voor Daniel Roth. De productie van high-end horloges werd vanaf dan zijn doel en hiervoor vond hij in Franck Muller een geschikte partner.

Watchland

Franck Muller Genève blijft trouw aan zijn wortels en is gevestigd in hetzelfde dorp waar Franck in 1983 zijn activiteiten begon, Genthod op het platteland van Genève. Hij vond in deze betoverende en poëtische omgeving de inspiratie die zijn creaties bevorderde. De extreme sereniteit en rust van de omgeving weerspiegelen de zoektocht naar harmonie en perfectie waarnaar de horlogeontwerper streeft. In antwoord op het groeiende succes van het merk werden aan het hoofdgebouw - een neogotisch herenhuis uit 1905 - twee nieuwe gebouwen in dezelfde stijl toegevoegd en ‘Watchland’ werd uiteindelijk voltooid in 2001. Alle activiteiten die te maken hebben met het assembleren en afwerken van een horloge worden gebundeld in Watchland. Franck Muller is een van de weinige horlogemerken die al zijn horlogekasten en wijzerplaten zelf produceert.

Uniek ontwerp

Sinds de jaren tachtig heeft Franck Muller zijn naam verbonden aan een merk dat een reeks uitzonderlijke uurwerken heeft neergezet die, hoewel oorspronkelijk avant-gardistisch, omarmd en vaak gekopieerd zijn geweest.
Vanaf de lancering in 1992 was de Cintrée Curvex horlogekast zeer uniek. De traditiegetrouwe Haute Horlogerie wereld stond niet erg open voor vernieuwing, vooral niet op het gebied van design. In die tijd waren er vooral ronde en slechts enkele rechthoekige horloges op de markt, maar de Curvex van Franck Muller was ongezien. De tonneau gebogen kast in 3 dimensies wordt algemeen erkend als het belangrijkste silhouet van het merk. Voor het merk werd het de manier om zijn unieke identiteit uit te drukken, zijn DNA te bevestigen en zijn knowhow in de productie van horlogekasten te demonstreren.
De uurwerken van Franck Muller werden ook direct herkenbaar door hun unieke en mooie cijferontwerp. Het introduceren van wijzerplaten in prachtige levendige kleuren zoals koningsblauw was eveneens een initiatief van Franck Muller.

Nobele kunst

In de werkplaatsen van Franck Muller in Watchland hebben de horlogemakers het voorrecht om het uurwerk volledig te assembleren. Het is belangrijk dat elk onderdeel de individuele aandacht krijgt die het nodig heeft, zodat elk polshorloge dat de Genthod werkplaatsen verlaat de tand des tijds met de grootste onderscheiding doorstaat en de uitmuntendheid van de horlogemakerskunst van generatie op generatie kan worden doorgegeven.
Vele artistieke ambachten zijn essentieel voor het maken van horloges. Franck Muller streeft er voortdurend naar om zijn onderzoek naar elk afzonderlijk horlogeonderdeel te perfectioneren en uit te breiden, waarbij de link tussen geavanceerde technieken en traditioneel vakmanschap voortdurend wordt verfijnd.
De mate van afwerking en handwerk van Franck Muller horloges zijn een voorbeeld voor de ganse horloge-industrie. De zorg, het geduld en de aandacht voor elk onderdeel van het horloge zijn enorm. Ook al zijn bepaalde horlogeonderdelen niet zichtbaar, dan nog is het van groot belang dat het uurwerk er van binnen net zo mooi uitziet als van buiten. Dit niveau van zorg is wat de Franck Muller uurwerken hun identiteit en hun oneindige waarde geeft.

25/04/2023

Divider