60 jaar TAG Heuer Carrera

Bekijk alle horloges van Tag Heuer
60 jaar TAG Heuer Carrera
60 jaar TAG Heuer Carrera
60 jaar TAG Heuer Carrera

Begin van een nieuw hoofdstuk

Sinds de lancering in 1963 staat de TAG Heuer Carrera symbool voor ambitie, succes en goede smaak. Al 60 jaar is hij te zien om de pols van bekende figuren, van Mick Jagger tot Ryan Gosling. Altijd hetzelfde trendy design aangevuld met Zwitserse mechaniek en verfijning.

Om de 60ste verjaardag van de tijdloze TAG Heuer Carrera te vieren, lanceerde TAG Heuer deze week op Watches and Wonders twee nieuwe uitzonderlijke modellen - de TAG Heuer Carrera "Glassbox" chronograaf en de TAG Heuer Carrera "Glassbox" Tourbillon - die geïnspireerd zijn op het "glassbox" design dat zo populair is bij verzamelaars.

Een nieuwe tijdloze klassieker – de TAG Heuer Carrera "Glassbox" chronograaf

De ontwerpers en horlogemakers van TAG Heuer hebben het ontwerp van de Carrera herwerkt en verbeterd om hem voor te bereiden op zijn 7de decennium. En de herziening begint met de roestvrijstalen kast. Met een diameter van 39 mm heeft hij een universele kwaliteit terwijl de ergonomie is verfijnd, zodat het horloge zo comfortabel mogelijk zit voor alle polsmaten.

De kast is voorzien van een saffierglas, geslepen zoals de koepelvormige Hesalite kristallen van de Heuer Carrera modellen uit de jaren zeventig. Het kristal is echter opnieuw ontworpen zodat de rondingen de tachymetrische schaal rond de wijzerplaat volgen en opgaan in de kast. Volgens hetzelfde principe zijn ook de flens en de uurmarkeringen gebogen, wat bijdraagt aan de vloeiende esthetiek, samenhang en leesbaarheid van het horloge. Trouw aan het oorspronkelijke doel van het horloge, zoals gedefinieerd door Jack Heuer, is deze ontwikkeling niet alleen esthetisch aantrekkelijk, maar wordt het ook mogelijk de toerenteller af te lezen bij nog meer licht vanuit verschillende hoeken. De nieuwe drukknoppen zijn zo gevormd en geplaatst dat ze zo handig mogelijk zijn voor de gebruiker.

Er zijn twee nieuwe Carrera chronograaf modellen gelanceerd:
• een chronograaf met de kenmerkende blauwe wijzerplaat op een blauwe kalfsleren band,
• een chronograaf met een zwart en zilveren "omgekeerde panda" wijzerplaat, de bijnaam die gegeven wordt aan zwarte wijzerplaten van horloges met witte of zilveren tellers die een opvallend contrast vormen. Hij wordt afgewerkt met een geperforeerde zwarte kalfsleren band.

Deze twee horloges zijn twee verschillende interpretaties van dezelfde filosofie. Het blauwe model is geïnspireerd op moderniteit, terwijl het zwarte en zilveren model inspiratie put uit de racegeest van de TAG Heuer Carrera. Dit uit zich in subtiele verschillen zoals de toepassing van de tellerschalen, met de positie van de datum op 6 uur bij het blauwe model en op 12 uur bij het zwart en zilveren model om zo goed mogelijk leesbaar te zijn.

Ze beschikken allebei over een verbeterde versie van het geïntegreerde TAG Heuer 02 automatische kaliber, genaamd TH20-00. Het gangwerk is zichtbaar door het saffierglas op de achterkant van de kast. Het heeft nu een oscillerend gewicht dat bidirectioneel opwinden mogelijk maakt, terwijl eerdere versies de hoofdveer van het uurwerk alleen belastten als de rotor tegen de klok in bewoog. Deze evolutie is veel belangrijker dan op het eerste gezicht lijkt. Op een dagelijkse basis maakt het sneller en betrouwbaarder opwinden mogelijk, waardoor het horloge zijn maximale gangreserve van 80 uur benadert. Dit verbetert zijn nauwkeurigheid voor een groter deel van de tijd dat het wordt gebruikt. TAG Heuer heeft zoveel vertrouwen in de geavanceerde mechanismen die in deze horloges verborgen zitten, dat het vijf jaar garantie biedt op de twee nieuwe modellen.

De eerste TAG Heuer Carrera "Glassbox" met een tourbillon

Dit nieuwe model is een vervolg op een collectie van eerder geïntroduceerde TAG Heuer Carrera Tourbillon modellen met grotere, sportievere kastontwerpen. Het nieuwe horloge volgt dezelfde ontwerpprincipes en basisvorm als de nieuwe TAG Heuer Carrera chronograaf, maar de wijzerplaat is uitgebreid met een opening op 6 uur die de tourbillon kooi onthult. De tourbillon, meer dan 200 jaar geleden ontwikkeld, is een voortdurend draaiende kooi die het echappement omgeeft en bedoeld is om de invloed van de zwaartekracht op de precisie van een mechanisch uurwerk tegen te gaan. Vandaag de dag zijn er maar weinig horlogemakers die dit complexe mechanisme onder de knie hebben en TAG Heuer is er daar één van. De TAG Heuer Carrera "Glassbox" tourbillon is uitgerust met TAG Heuer's geïntegreerde tourbillon uurwerk, de TH20-09. Het chronometer-gecertificeerde automatische uurwerk heeft ook een chronograaffunctie en een gangreserve van 65 uur. Het wordt geleverd met vijf jaar garantie.

Elk element van het horloge is verfijnd om de mechanische schoonheid van de tourbillon te weerspiegelen. Door bijvoorbeeld het gebogen saffierglas en zijn vloeiende vormen, kan de schoonheid van de tourbillon nu worden bewonderd vanuit meer hoeken. En op de wijzerplaat zijn de rand en de uurmarkeringen subtiel gebogen om de randen van het kristal te weerspiegelen en aan te vullen, waardoor de elegantie van het horloge wordt versterkt.

Andere details versterken de stijl en leesbaarheid van het horloge. De azuurblauwe tellers omgeven door contrasterende zilveren cirkels maken de chronograafgegevens zo leesbaar mogelijk. De minuutschaal aan de buitenrand van de wijzerplaat wordt onderbroken door feloranje details die de uren markeren. De centrale secondewijzer met zijn slanke, driehoekige vorm is geïnspireerd op de dashboardinstrumenten van een racewagen.

Het horloge wordt vooral gekenmerkt door zijn elegante en tijdloze kleurenpalet: roestvrij staal voor de 42 mm kast, de TAG Heuer Carrera signature blauwe wijzerplaat met geborstelde afwerking en een blauwe kalfsleren band. De saffieren achterkant van de kast maakt de de TH20-09 zichtbaar.

 

Ontdek de TAG Heuer Carrera "Glassbox" chronografen hier.

29/03/2023

Divider