Breitling x Universal Genève

Bekijk alle horloges van Breitling
Breitling x Universal Genève
Breitling x Universal Genève
Breitling x Universal Genève
Breitling x Universal Genève
Breitling x Universal Genève
Breitling x Universal Genève
Breitling x Universal Genève
Breitling x Universal Genève
Breitling x Universal Genève

Comeback van een Zwitsers icoon

Een mijlpaal voor de Zwitserse horloge-industrie: Breitling heeft de overname van Universal Genève aangekondigd. Met deze strategische zet moet het prestige van de bekende naam in de wereld van luxehorloges hersteld worden.

“Universal Genève werd ooit geroemd als de couturier van horlogemakerij en stond bekend om diens in-house uurwerken en mythische modellen. Het is een merk waarvan horlogeliefhebbers hoopten dat het een comeback zou maken”, aldus Alfred Gantner, bestuursvoorzitter van Breitling. “Het opnieuw opbouwen van een merk met zo’n rijke geschiedenis is niet eenvoudig - het is een nauwgezet werk. Een speciaal team zal samengesteld worden om ervoor te zorgen dat Breitling en Universal Genève als afzonderlijke horlogehuizen kunnen bestaan”, legt Georges Kern, CEO van Breitling, uit.

Universal Genève werd opgericht in 1894 en stond tot midden 20ste eeuw bekend om zijn innovatieve ontwerpen en technische kundigheid. De quartzcrisis was echter een grote uitdaging voor het bedrijf en zorgde ervoor dat een nieuwe weg werd ingeslagen. In 1989 kwam het bedrijf in handen van de Stelux Group uit Hong Kong, dat het erfgoed van het merk actief behouden heeft. Met deze overname wil Breitling de glorieuze tijden van het merk laten herleven.

Het is niet de eerste keer dat Universal Genève en Breitling elkaar tegenkomen. Als toonaangevende chronograafspecialisten waren ze zowel rivalen als bondgenoten. Nu zullen ze weer naast elkaar bestaan. Hierbij zal hun individualiteit behouden blijven, terwijl tegelijkertijd de gezamenlijke geschiedenis van vindingrijkheid geëerd zal worden.

Geschiedenis van Universal Genève

Jaren ’20: In het begin maakte Universal Genève elegante cocktailhorloges voor dames en innovatieve horloges voor heren, waaronder de omkeerbare Cabriolet, een van de eersten in zijn soort.

Jaren ’40: Het merk was een voorloper op het gebied van de chronograafinnovatie. Het had een indrukwekkend assortiment van Compax-chronografen met manufactuuruurwerken, samen met de legendarische Tri-Compax volkalender die gelanceerd werd om het 50-jarig jubileum van het merk te vieren.

Jaren ’50: Het Polerouter-horloge werd ontworpen om bestand te zijn tegen elk klimaat, van de Noord- en Zuidpool tot de evenaar. Universal Genève heeft het laten ontwerpen door de 23-jarige Gérald Genta. In dat decennium introduceerde het merk ook de Microtor, een revolutionair uurwerk met automatisch opwindmechanisme.

Jaren ’60: Het merk bracht de Compax- serie met succes opnieuw uit als sporthorloge, waaronder de onder verzamelaars favoriete “Nina Rindt”-chronograaf en volkalender Tri- Compax “Eric Clapton”, die hun bijnaam ontleenden aan hun beroemde dragers. In 1966 bracht Universal Genève ’s werelds meest platte automatische uurwerk uit: de Golden Shadow.

24/12/2023

Divider