Tissot Sideral
Tissot Sideral
Tissot Sideral
Tissot Sideral
Tissot Sideral
Tissot Sideral

Een reis door de tijd

De Tissot Sideral is een emblematisch uurwerk met een rijke geschiedenis die teruggaat tot 1971. Als lid van de Tissot Sideral familie, gelanceerd in 1969, was de originele Tissot Sideral het eerste glasvezelhorloge ter wereld, met een lichtgewicht maar robuust ontwerp. De nieuwe Tissot Sideral heeft een kast die is gemaakt van roestvrij staal en gesmeed carbon, maar voor het overige heeft het bijna alle uitgesproken retro ontwerpdetails behouden die de originele versie uit de jaren 70 typeerden.

De kast van de nieuwe Tissot Sideral heeft een tonneau-vormig profiel en een diameter van 41 mm. Rondom zit een roestvrijstalen lunette met een zwarte PVD-afwerking, die unidirectioneel beweegt met een 120-klik beweging. Omdat de Tissot Sideral is ontworpen als multifunctioneel watersporthorloge, is de lichtgevende lunette voorzien van zowel verstreken tijdmarkeringen als een 10-minuten aftelschaal. De caseback en de kroon op 3 uur zijn beide gemaakt van roestvrij staal en vastgeschroefd aan de kast om de 300 meter waterdichtheid van het horloge te garanderen. 

De nieuwe Tissot Sideral collectie verschijnt in drie verschillende kleuren: rood (ref. T145.407.97.057.02), blauw (ref. T145.407.97.057.01) en geel (ref. T145.407.97.057.00). De blauwe en gele exemplaren hebben wijzerplaten met minutenrails in hun respectievelijke kleuren, terwijl de rode versie grijze minutenrails heeft. De blauwe uitgave heeft dan weer blauwe accenten in de gesmede carbon kast. Afgezien van de verschillende kleuren van de minutenrails, hebben alle drie de wijzerplaten van de nieuwe Tissot Sideral-collectie hetzelfde ontwerp en dezelfde lay-out met volledig gedrukte markeringen en een datumvenster op 3 uur. De stijl van de wijzerplaten is heel vergelijkbaar met die van de originele Sideral S, inclusief de rode en groene gedeeltes tussen 12 en 2 uur die doen denken aan een aftelregister op een regatta timer. 

De wijzers volgen ook grotendeels hetzelfde ontwerp als op de originele uitgaven: wit afgewerkte wijzers voor de uren en minuten en een helderrode secondewijzer. Maar nu is de secondewijzer wel voorzien van Tissot's kenmerkende T-vormige contragewicht. Daarnaast heeft de nieuwe Tissot Sideral een meerkleurig display dat gebruik maakt van zes verschillende kleuren Super-LumiNova. De wijzers gloeien geel op. De uurmarkeringen en Arabische cijfers buiten de minutencirkel stralen een oranje gloed uit. De minutencirkel zelf gloeit donkerblauw op ongeacht de kleur ervan in het daglicht. De rode en groene gedeelten bovenaan de wijzerplaat stralen elk hun eigen kleur uit en de markeringen op de lunette stralen in het donker een aquablauwe kleur uit.

De nieuwe Tissot Sideral wordt aangedreven door Tissot’s Powermatic 80 uurwerk. Het verlaagt de werkfrequentie van 28.800vph (4 Hz) naar 21.600vph (3 Hz) om een verhoogde gangreserve van ongeveer 80 uur te bieden. 

De geperforeerde rubberen band bootst het unieke ontwerp van het originele model uit de jaren 70 na. In plaats van een standaard gesp of sluiting, loopt het uiteinde van het bandje door een lus aan de andere kant en beide uiteinden zijn voorzien van kleine sluitingen die in de middelste gaten van het bandje gedrukt worden om het op zijn plaats te houden.

De collectie is hier verkrijgbaar.

17/07/2023

Divider