Breitling Classic AVI
Breitling Classic AVI
Breitling Classic AVI
Breitling Classic AVI
Breitling Classic AVI

70 jaar "Co-Pilot"

Breitling viert 70 jaar "Co-Pilot" met drie nieuwe releases die gebaseerd zijn op de originele ref. 765 AVI.

Een terugblik

In de jaren ’30 werd Breitlings Huit Aviation-afdeling bekend door het uitvinden van precisie-cockpitklokken en speciale polshorloges voor de toen opkomende luchtvaart. Twee decennia later introduceerde Breitling in 1953 nog een ander nieuw vluchtinstrument, namelijk de Ref. 765 AVI, een pilotenchronograaf met een draaiende 12-uurslunette voor het vastleggen van vluchttijden. Het eenvoudig te gebruiken, zeer leesbare horloge bleek zo'n onmisbaar instrument voor piloten te zijn, dat het al snel de AVI "Co-Pilot" werd genoemd.

In 2021 vormde dat baanbrekende pilotenhorloge de inspiratie voor de Super AVI, een collectie van stoere 46 mm-horloges die, in hun kleuren en ontwerpen, een eerbetoon waren aan vier van de beste vliegtuigen uit de geschiedenis: de North American Aviation P-51 Mustang, de Vought F4U Corsair, de Curtiss P-40 Warhawk en de Havilland Mosquito.

De nieuwe collectie

In het nieuwe Classic AVI-assortiment zijn de bekende ontwerpcodes van de 46 mm Super AVI in een 42 mm-formaat verwerkt. Het resultaat is een robuust, comfortabel te dragen horloge dat om de meeste polsen past. De Classic AVI heeft wel enkele functies gewisseld om het vereenvoudigd ontwerp te bekomen. Zo hebben de horloges geen GTM-complicatie die mee voor het stoere uiterlijk van de Super zorgt. En het gebruik van het Breitling Calibre 23 zorgt voor een nog kleiner profiel.

Wat niet veranderd is, zijn de kleurenschema's die een eerbetoon vormen aan de vier legendarische vliegtuigen:

  • een zwarte wijzerplaat en goudbruine leren band die symbool staan voor de veelzijdige Mustang,
  • een blauwe wijzerplaat met zware band als eerbetoon aan de maritieme Corsair,
  • een kakikleurige wijzerplaat met bruine band voor de camouflagelook van de Warhawk,
  • een zwarte wijzerplaat met zwarte keramische lunette op bruine band die naar het Mosquito-vliegtuig refereren.

De kleuren van de kentekenschildjes en markeringen op het vliegtuig zorgen voor een opvallende touch op de wijzers en kleine wijzerplaten. De ingegraveerde silhouetten van de vliegtuigen staan op de achterkant van de kasten. De horlogekast is uit roestvrij staal veraardigd, met een aanvullende 18-karaats roodgouden versie voor de Mustang. Alle horloges kunnen worden gedragen op een doorgestikte kalfsleren band of een vijfrijige metalen armband.

 

De Super AVI Mosquito Night Fighter

De 46 mm Super AVI heeft met de introductie van de zwarte keramische Mosquito Night Fighter een opvallende nieuwe aanvulling gekregen. Er zijn veel uitvoeringen van de Mosquito geweest, waaronder een lichte bommenwerper, een transport- en een verkenningsvliegtuig. Maar de Super AVI Mosquito Night Fighter is geïnspireerd op de Night Fighter 2, een volledig zwart tweezitsvliegtuig dat bedoeld is om 's nachts ‘onzichtbaar’ te kunnen vliegen. Het horloge heeft een zware keramische kast, een zwarte militaire leren band en een zwarte wijzerplaat met antracietkleurige kleine wijzerplaten. De algehele monochrome verschijning vormt een mooi contrast met de titanium drukknoppen, kroon en gesp.

Net zoals bij elke Super AVI heeft het ontwerp grote, zeer duidelijk leesbare Arabische cijfers en een robuuste 46 mm-kast. De geribbelde lunette en koepelvormige kroon zorgen voor optimale grip, zelfs wanneer men handschoenen draagt. Je kan een tweede tijdzone bekijken aan de hand van de 24-uursschaal op de binnenste lunette en de wijzer met grijze punt voor GMT. De aandrijving voor de Super AVI is Breitling’s COSC-gecertificeerde Calibre B04 dat ongeveer 70 uur gangreserve heeft. Het uurwerk is zichtbaar door de open titanium achterkant, waarin de contouren van de Night Fighter geëtst zijn.

 

Een levende legende: de Ref. 765 AVI 1964 Re-Edition

Breitling verrast verzamelaars ook met een extreem limited re-edition van de versie uit 1964 van de AVI Co-Pilot, die het klassieke sporthorloge nieuw leven inblaast. De originele Ref. 765 AVI, ook wel de Co-Pilot genoemd, werd voor het eerst uitgebracht in 1953 en was een instrumenthorloge voor piloten in de toenertijd vaak zware omstandigheden in de cockpit. Het formaat, de leesbaarheid en het gebruiksgemak zorgden ervoor dat het een betrouwbaar vluchtinstrument was. In de jaren '60 zorgden de vereenvoudigde stijl en de oversized afmetingen van de AVI ervoor dat het horloge ook buiten luchtvaartkringen gedragen kon worden. De Breitling 765 AVI uit 1964, met een zwarte lunette en een omgekeerde-pandawijzerplaat, was zeer geliefd bij sterren en bekende sporters. Deze populaire uitgave is de basis voor de nieuwste re-edition.

Elk van de 164 horloges reproduceert het ontwerp van de AVI uit 1964. Het horloge heeft een true-to-the-time hesalietkristal, alsmede de staafwijzers en verlichte potloodvormige wijzers die bij het originele horloge werden gebruikt. De re-edition heeft ook moderne verbeteringen, zoals de duurzame koolstofcoating (ADLC) die voor de zwarte afwerking van de lunette zorgt. Om het vintagekarakter te behouden, wordt het horloge aangedreven door het kaliber B09, een hedendaags Breitling-manufactuurkaliber dat handmatig opgewonden moet worden. Het opschrift van de re-edition verwijst naar de oorspronkelijke release van het horloge in 1964, want op de achterkant staat "One of 164" gegraveerd.

30/05/2023

Divider