Chopard

In 1860 richtte Louis-Ulysse Chopard (L.U.C.) een horlogemakersbedrijf gespecialiseerd in zakhorloges en chronometers van grote precisie op in Sonvilier, de Zwitserse Jura. In 1920 verhuist het bedrijf naar Genève en begint ook polshorloges te maken.

In 1963 neem Karl Scheufele, tot op dat moment derde generatie juwelier, gespecialiseerd in horloges en eigenaar van het merk Eszeha, Chopard over omdat geen van de kinderen van de toenmalige eigenaar Paul-André Chopard het willen overnemen. Vanaf dat moment worden beide merken samengevoegd tot Chopard.

In 1975 verhuist het bedrijf opnieuw, nu naar Meyrin-Genève. Chopard verbreed haar horizon door dameshorloges en juwelenhorloges te gaan produceren en in 1976 komt de eerste “Happy Diamonds” op de markt: boven de wijzerplaat glijden en draaien diamandjes vrij rond tussen twee doorzichtige saffieren glaasjes.

In 1980 ontwikkelt men het “Happy Diamonds” concept door en brengt ook juwelen met dit thema op de markt. Ook lanceert Chopard haar eerste sporthorloge met lederen band, de “St. Moritz”

Chopard opent in 1983 haar eerste boutique in Hong Kong om 3 jaar later gevolgd te worden door de eerste Europese boutique in Genève. Inmiddels zijn er ruim 100 boutiques over de hele wereld, onder andere op exotische plaatsen als Gstaad, St. Bart’s, St. Moritz en aan boord van de Queen Mary II.

In 1988 begint de samenwerking tussen Chopard en de beroemde rally Mille Miglia. Chopard ontwikkelt hiervoor het Mille Miglia horloge.

In 1996 keert Chopard terug naar haar roots met de oprichting van een eigen uurwerkenfabriek, een manufactuur, in Fleurier in de Zwitserse Jura waar men zich toelegt op de productie van de L.U.C. uurwerken. Het eerste hieruit voortvloeiende horloge, de “L.U.C. 1860” met kaliber 1.96 uurwerk wordt tot horloge van het jaar gekozen door de lezers van het Zwitserse magazine Montre Passion/Uhrenwelt.

In 2000 presenteert Chopard de “L.U.C. Quattro” met het kaliber 1.98. Dit nieuwe uurwerk beschikt over 4 veertonnen met 216 uur of 9 dagen gangreserve. In 2003 komt Chopard met haar eerste “Tourbillon” horloge dat helemaal in huis is gemaakt. In 2006 bestaat de manufactuur in Fleurier 10 jaar en presenteert Chopard de “L.U.C Chrono One”.